kurban-kalp hast-beslenme
21 Haziran 2023

mehmetakifersoyeah.saglik.gov.tr.png


KALP HASTALARI KURBAN BAYRAMI’NDA NASIL BESLENMELİ? NELERE DİKKAT ETMELİ?

 

Kurban Bayramı’nda Kalp-Damar Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Günlük tüketilmesi gereken tüm besin gruplarından gereği kadarını almak olarak tanımlanabilen dengeli beslenme kalp sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı gibi özel günlerde dengeli ve sağlıklı beslenme ilkelerinden sapmalar olabilmektedir. Kısa süre sonra ulaşacağımız Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme prensiplerinden uzaklaşmamaya özen göstermek tüm kalp hastalarımız yanında sağlıklı görülen bireyler için de önem arz etmektedir.

Kalp hastalığı varlığında Kurban Bayram sabahı, günün tüm heyecan ve yoğunluğuna rağmen kahvaltı zamanı atlanmamaya çalışılmalı, günün özelliği gereği yoğun kavurmalı bir kahvaltı yerine, hafif ve tüm besin gruplarını içeren kahvaltılar tercih edilmelidir.

Protein, yağ, demir, çinko, özellikle B grubu vitaminler ve magnezyum gibi besinsel öğelerden zengin olan kırmızı etin kansızlığın (anemi) giderilmesi, zihinsel ve bedensel gelişimin sağlanması, bağışıklığın güçlenmesi ve kilo kontrolü gibi birçok faydaları vardır. Yağlı etlerde sağlık açısından zararlı olduğu bilinen doymuş yağ asit içeriği daha fazla olduğundan, kalp-damar hastalığı varlığında yağsız ve az yağlı etler öncelikli tüketilmelidir. Pişirmesi ve sindirimi zor olduğundan, diğer günlerde olduğu gibi Kurban günü de, taze et en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ ya da az pişmiş etler gibi çok yüksek ısıda ve uzun sürede pişirilmiş etlerin tüketilmesi de önerilmemektedir. Kızartma ve kavurma ile pişirmeden ziyade haşlama ya da ızgara ile pişirmenin tercih edilmesi vurgulanmaktadır. Kırmızı et E ve C vitamini içermediğinden sebzeler ile pişirilmeli ya da salata ile tüketilmelidir. Kırmızı et tüketimi ile birlikte arttığı bilinen tuz tüketiminin kalp ve tansiyon hastalarında sorunlara neden olabileceği göz önünde tutularak aşırı tuz tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bunların yanı sıra Kurban Bayramı’nda kalp, karaciğer, dalak, böbrek, işkembe, beyin gibi sakatat tüketimi de normal günlere göre daha fazla olmaktadır. İçerdiği yüksek kolesterol nedeni ile sakatat ağırlıklı beslenmenin özellikle koroner arter hastalığı, karaciğer yağlanması ve gut hastalığı olanlarda kısıtlanması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır.

Kalp-damar hastalarının, Kurban Bayramı süresince kırmızı et tüketimi yanında özellikle tatlı, çay, kahve gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir. Mümkün olduğunca sütlü tatlıları tercih etmeli, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalıdırlar. Kalp-damar hastalıklarından korunmanın vazgeçilmez öğelerinden olan günlük fiziksel aktivitelerinden ödün verilmemelidir. Düzenli yapılan egzersizin kan basıncının düşürülmesi, kalp hızının kontrolü, vücut ağırlığının korunması, HDL Kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin artırılması, trigliserid düzeylerinin kontrol altında tutulması gibi birçok olumlu etkisinin bulunduğu unutulmamalıdır.

Sonuç olarak kalp-damar hastaları Kurban Bayramı süresince de dengeli ve sağlıklı beslenme ilkelerinden ödün vermemelidir. Kendi sağlıklarına öncelikle kendileri sahip çıkmalıdır.

Prof. Dr. Mustafa YILDIZ

KARDİYOLOJİ UZMANI