Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma
31 Mayıs 2019



İMAEH 31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1988 yılından bu yana her yıl “Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan ettiği 31 Mayıs gününde tütün ve zararları konusuna dikkat çekmek için eğitici etkinlikler yapılmasını önermiştir.

Bakanlığımızca da, tütün ve tütün ürünleri kullanımından doğan zararların azaltılması için; tütün ürünlerine erişimin kısıtlanması, tütün kullanımından kaynaklanan zararlar konusunda toplumsal bilincin arttırılarak farkındalık oluşturulması ve ülkemizde sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amaçlanmıştır.

SORU 1:Tütünle mücadele son yıllarda niçin bu kadar önemli hale gelmektedir?

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonunu, tütün kullananlar değil, tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Dünya genelindeki 1 milyardan fazla tütün ürünü kullanıcısının, yaklaşık % 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütünle ilişkili hastalık ve ölümlerin en fazla olduğu ülkeler de yine düşük ve orta gelirli ülkelerdir. 

SORU 2:Tütün kullanımının yol açtığı başlıca sağlık sorunları nelerdir?

Tütün kullanımı, hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, akut miyokard enfarktüsü(kalp krizi) ve periferik vasküler (damar)hastalıklar açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski, kullanmayanlara göre 2-4, inme riski de 2-3 kat daha fazladır. Bu risk gençler de dahil tüm yaş gruplarını kapsamaktadır. Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almakta ve diğer ölüm nedenlerinden çok daha fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır

Araştırmalar sigara içen iki kişiden birisinin sigaranın neden olduğu bir sağlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koymaktadır. Sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeni ile ülkemizde her yıl 100 bin dolayında, dünyada ise 7 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Tütün kullanımına bağlı ölümlerin üçte ikisi de başlıca 3 hastalık nedeni ile olmaktadır; kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik akciğer hastalıkları. Bu üç hastalık arasında da en büyük pay ise kalp krizine aittir.

SORU 3:Tütün ürünleri bu hastalıklara ne şekilde yol açmaktadır?

Tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin başında, damarların yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana gelir.

Ayrıca tütün ürünleri içinde 4000 den fazla kimyasal madde bulunmakta ve bunların 70 den fazlasının kanser yapıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Tütün içinde yer alan kanser tetikleyici maddeler ,DNA'nın genetik mirasını değiştirirerek hücre bölünmesinde kontrolü ele geçirimekte ve  bu durum kanser oluşumuna sebep olabilecek çok sayıda hücre üretimine yol açabilmektedir.

SORU 4: Sigara ve diğer tütün ürünleri bırakıldığında bireylere nasıl katkısı olmaktadır?

Sigara içilmesine bağlı sağlık sorunları yıllar içinde yavaş olarak gelişir, fakat sigaranın bırakılması ile birlikte vücutta meydana gelen olumlu değişiklikler dakikalar içinde ortaya çıkar. Sigara bırakanlarda en önce görülen olumlu gelişme, 15-20 dakika sonra nabız ve kan basıncının düzelmesi olarak hissedilir. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra da kandaki karbon monoksit düzeyi normal değerlere iner. 3-9 ay içinde solunum yolu problemleri düzelir. Sigarayı bırakan kişilerde bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır, aradan 15 yıl geçince de hiç sigara içmeyen bir kişinin riski düzeyine iner. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra akciğer kanseri riski içenlere göre %50 azalır.

SORU 5:Ramazan ayı içinde olduğumuzu dikkate alacak olursak, oruç tutanlar için bu dönem bir avantaj sayılabilir mi?

Elbette ki, Ramazan ayı oruç tutan sigara tiryakileri için, sigarayı bırakmak konusunda büyük bir fırsattır. Günde 16-17 saat sigara içmeden durmayı başarabilen bireyler, bu 1 aylık süreci kendileri için iyi bir fırsat olarak görmeli ,iftardan sonra da tütünden uzak durmaya devam etmelidirler.Oruç tutan sigara içicileri için Ramazan ayı, hem psikolojik hem de fizyolojik bağımlılıkla mücadele konusunda ideal bir zaman oluşturmaktadır.

SORU 6: Ülkemizde tütün ürünleri ile mücadele konusunda ne gibi uygulamalar bulunmaktadır?

Ülkemizdeki tütünle mücadele çalışmaları siyasi iradenin, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın iş birliğinde büyük bir kararlılıkla sürdürülmektedir, bu mücadelenin liderliğini ve savunuculuğunu bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız kendisi yapmaktadır. En üst düzeyde gösterilen bu siyasi kararlılıkla elbette başarılı çalışmalar da beraberinde gelmektedir.

Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. Sigara bırakma polikliniklerimizde uygun kişilere farmakolojik tedavi verilmekte ve bu tedavi sağlık bakanlığımızca ücretsiz sağlanmaktadır.

Vatandaşlarımızın tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 4207 sayılı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik, ülke genelinde yaklaşık 1500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır.Ayrıca bakanlığımız tarafından özenle hazırlanan ve televizyonda gösterilen kamu spotları da halkımızı sigara bırakmak konusunda çok teşvik etmektedir

.Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları, kararlılıkla ve güçlendirilerek sürmektedir.

GÖĞÜS HASTALIKLARI DOKTORU                                                                                                                                                       Uz.Dr.F.Pınar KUZER